Peš po neobljudenih poteh, odkrivanje skritih kraških jam, dobrote na osmici, team building
(za majhne skupine, 5 – 10 udeležencev).
- dan
TRGATEV NA KRASU – PLISKOVICA
Ob 11h zjutraj smo se zbrali v osrčju kamnitega Krasa, v vasi Pliskovica, na domačiji Petelin-Durcik, kmetiji z dolgoletno vinarsko tradicijo. Dan je bil aktiven in hkrati kulturno etnološko kulinarično obarvan. Odšli smo med brajde (večina grozdja je bilo že potrganega) in po zanimivi poti do Trstelja, ker smo se okrepčali in imeli krasen razgled do morja in Triglava. Proti večeru smo se vrnili na kmetijo. Pričeli smo z destilacijo lovorja in produkt je bil odličen hidrolat. Prespali smo v idiličnih sobah na domačiji, kjer se ponoči lahko ”sliši” tišino.
- dan
TEMNICA – ODKRIVANJE SKRITIH KRAŠKIH POTI – OGLED TREH SKRITIH KRAŠKIH JAM – JAMARSKA MALICA
Po krepčilnem, obilnem domačem kraškem zajtrku, smo se odpravili na območje Temnice. Tu smo pričeli z vodenim pohodom. Ogledali smo si traso avstrijske železnice, nekaj kraških znamenitosti, kot so kamnita pastirska hišica, kraški portali, po domače »k’lonje«, pa tudi skrite, že pozabljene etnološke zanimivosti. Na poti smo obiskali tri skrite kraške jame (ki niso za javne oglede), od katerih sta dve fotovoltaično osvetljeni. V eni izmed jam smo zakurili ognjišče in na njem spekli tipično jamarsko malico, Dan smo nadaljevali na kmetiji, kjer smo imeli teambildig – destilator – pridobivali smo žganje in zeliščo žganje (žepek). Glede na to, da so na kmetijo ponovno nagradili z najboljšim teranom smo, pridobili tudi zmagovalno žganje. Čisto zares! Zvečer smo si privoščili obilno kraško večerjo in ob zvokih kitare, petju in prijetnemu klepetu bdeli pozno v noč.
- dan
ZAJTRK NA DOMAČIJI – PROSTO
Po odličnem domačem kraškem zajtrku smo pospravili pridelke, poklepetali z domačini in dan je hitro minil.
Kje smo spali?
V najbolj nenavadnem hotelu na Krasu, v vasi Pliskovica, na domačiji Petelin-Durcik, na kmetiji z dolgoletno vinarsko tradicijo. Ponudbo domačije bogati raznolik izbor sadja, zelenjave, suhomesnatih izdelkov, sira, sokov ter domačih likerjev.
Kaj smo dobrega pojedli in popili?
Poleg domačih zajtrkov (večina hrane je pridelana in pripravljena na kmetiji), nas je pričakala še odlična tipična kraška večerja, na dan trgatve pa še (tako za vmes) domači prigrizki, klobasa v jami in kraške dobrote na tipični kraški osmici. Poleg hrane pa seveda odlično, tudi večkrat nagrajeno vino – kraški teran in ostala pijača.