Treking po Himalajskem delu Indije

Ta čudoviti treking vodi čez značilno Budistično kulturo, samostane in vedno spreminjajočo se pokrajino Ladakh. Tekom zime zaradi snega več mesecev nedostopen, je domovanje za redke vrste divjega Himalajskega življenja.  Dolina Markha leži med dvema prelazoma GandaLa in Kongmaru La z vasicami Skiu, Markhain Hankar, kjer ljudje še vedno sledijo stoletja nespremenjenemu stilu življenja.

 1. dan

Prihod v Delhi

Na letališču nas je pričakal predstavnik iz turistične agencije Ladakh in nas popeljal v hotel. Po počitku smo si ogledali mesto Delhi z avtomobilom in svojim voznikom. Hotel / zajtrk.

 1. dan

Polet Delhi – Leh

Prevoz na letališče v zgodnjih jutranjih urah. Ob prihodu nas je pričakal naš predstavnik in nas popeljal v gostišče (penzion) Maryul.

 1. dan

Ogled samostanov Thikse, Chemre in Hemis, z avtom in voznikom (5 – 6 ur)

Dan smo začeli z obiskom samostana Thikse, ki leži na griču, nad zgornjim delom Ladakh-a. Thikse je eden najelegantnejših samostanov v tej regiji. Iz razdalje Gonpa izgleda kot replika Portala palače v Tibetu. Temelj samostana je prerokoval Tsongkhapa, ustanovitelj sekte Gelugpa v Tibetu v 16. stoletju. Pot smo nadaljevali proti manj obiskanemu samostanu Chemre, ustanovljenemu v 17. stoletju pod vladavino Stag-tsang Raspa in kralja Singge Namgyval. Gonpa Chemre leži na griču, kjer so raztresena tudi bivališča menihov, ki so iz razdalje videti kot kupčki riža. Po ogledu Chemra smo se odpravili na ogled največjega in najznamenitejšega samostana Hemis. Samostan. Popoldne smo se vrnili v Leh. Hotel / zajtrk.

 1. dan

Leh – Zingchen – Yurutse 4100 m  (1 uro vožnje in 4 – 5 ur pohodništva)

Iz Leha smo se peljali v Spituk in nadaljevali vožnjo po umazani džip cesti v izsušeno izpostavljeno regijo. Po približno uri vožnje, smo vstopili v dolino Zingchen, kjer se reka Rumbak izliva v reko Indus, ki si utira pot navzdol po kanjonu. Najprej v dolini leži čudovita vasica Rumbak, v kateri živi 16 družin. Po kratkem počitku smo se odpravili proti Yurutse, kjer živi le ena družina. Nastanitev / vsi obroki.

 1. dan

Yurutse –Shingo 4000 m preko Ganda La 4900 m (5 – 6 ur)

Položen, a dolg vzpon, nas je popeljal na prelaz Ganda La. Stupas in Moline zastavice označujejo vrh prelaza. Tu lahko opazujemo divje življenje kot so modre ovce, Marmots in Arghali. Razgledi na veličasten Zanskar Range in oddaljeni Himalaya Range je spektakularen. Položen spust nas pripelje do vasice Shingo, kjer živita le dve družini. Nastanitev / vsi obroki.

 1. dan

Shingo – Sara 3500 m (5 – 6 ur)

Kmalu po odhodu iz našega tabora smo vstopili v ozko sotesko, s čudovitimi barvami in skalnimi tvorbami. Nadaljevali smo s spustom po soteski, dokler se ta ne odpre v zeleno dolino Skiu. V tej idilični vasici smo našli ruševine starega samostana in gradu, ki je v nekdanjih časih služil kot postaja za počitek kraljevske družine, na poti v Srinagar.

Po počitku smo nadaljevali pot v Saro, zeleno pastirsko pokrajino ob reki Markha. Nastanitev / vsi obroki.

 1. dan

Sara – Umlung 3900 mm (4 – 5 ur pohodništva)

Pot nas je vodila ob reki Markha, ki smo nekajkrat prečkali. Šli smo mimo puščavskih votlin, visoko na nasprotni pečini. Znotraj so ostanki majcenih votlinic, vdolbenih v skalo, kjer so nekdaj sedeli lame in meditirali.

Ogledali smo si tudi Chortens, v katerih je kopica majcenih “Tsatsas”, ostankov preminulih oblikovanih v majhne piramide. Po 4 urah hoje smo prispeli v vas Markha, največjo vas v dolini, v kateri živi 20 družin. Po dobrem počitku smo nadaljevali pot vzdolž reke Markha, do gore, kjer leži samostan Techa. Do njega nas je vodil strm, eno in pol urni vzpon, vendar je bil vreden ogleda. Od tu smo se sprehodili do Umlunga. Nastanitev / vsi obroki.

 1. dan

Umlung – hanker 4000 m (4 – 5 ur)

Pot nas je vodila ob reki Markha, mimo starih kamnitih mlinov, porušenega gradu in vasi Hankar, zadnje v dolini. Kmalu po odhodu iz vasi Umlung smo opazili prve zasnežene vrhove nad Nimalingom, ki smo jih občudovali vse do prelaza Chaktsdang La. Naš dom je bil tokrat v vasi Hankar.

Nastanitev / vsi obroki.

 1. dan

Hanker – Nimaling 4600 m (5 – 6 ur)

Ta dan smo se postopoma vzpenjali na Nimaling, kjer ljudje iz doline Markha poleti na pašo pripeljejo svoje črede jakov. Nimaling je najvišja planota, ki nas je navdušila s spektakularnim razgledom na snežne vrhove Kangyatse (6400 m) in neskončnimi gorskimi verigami, do koder seže pogled.

Kampiranje / vsi obroki.

 1. dan

Nimaling – Leh preko Kongomaru La 5200 m (6 – 7 ur trekinga in 1 ura vožnje)

Polagoma smo se vzpenjali na drug prelaz Kongomaru La. Pot ni zahtevna, razen majhnega strmega vzpona v zadnjem delu. Z vrha se širi čudovit pogled na dolino Indus in Ladakh Range. Spust je precej strm, vendar se poravna, ko vstopimo Sang Gorge, z dih jemajočimi skalnimi tvorbami. Predem smo prispeli do izvirov kisle vode Chhukirmo in naprej na poti do Chogda, smo večkrat prečkali reko. Pot je postala lažja in dolina se je odprla, ko smo se približali vasici Shang Sumdo. Tukaj nas je pričakal avto in nas odpeljal v Leh. Po prihodu nastanitev v gostišče. Gostišče / zajtrk.

 1. dan

Leh – Sarchu 4200 m (7 – 8 ur vožnje)

Po zajtrku smo se odpeljali v Sarchu. Kampiranje / večerja in zajtrk.

 1. dan

Sarchu – Manali (7 – 8 ur vožnje)

Vožnja v Manali perko Keylonga. Po prihodu v Manali nastanitev v hotelu Tiger Eye. Hotel / zajtrk.

 1. dan

Manali – Delhi (12 – 14 ur vožnje z avtobusom)

V Manaliju smo imeli cel dan prosto, večerni avtobus za Delhi. Hotel / zajtrk.

 1. dan

Delhi

Zgodnji jutranji prihod v Delhi, kjer nas je na avtobusni postaji sprejel naš predstavnik. Transfer v hotel Natraj. Prost dan.

 1. dan

Odhod

Transfer na letališče.

 

Pošlji povpraševanje:

Izpolnite spodnje podatke in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Demetrin Jerbas:

Izpolnite spodnje podatke in redno vas bomo obveščali o tem, kdaj je Demetrin jerbas na voljo in kaj od pridelkov se trenutno da dobiti.

Demetrin Jerbas:

Izpolnite spodnje podatke kontaktirali vas bomo za pripravo individualne pondube Demetrinega jerbasa za podjetja.